среда, 12 декабря 2018 г.

Бібліографічний огляд

     12 грудня 2018 року провідний фахівець відділу абонемента
Запорізької Обласної Універсальної Наукової бібліотеки  Мартиненко Тетяна Володимирівна прочитала бібліографічний огляд для вчителів української мови та літератури, який був присвячений творам  сучасних українських письменників.
     Почала пані Тетяна із двох романів Мирослава Дочинця :
"Карби і скарби" і "Криничар", які розповідають про наш світ -- Карпрти. Це держава, ба'більше -- материк без границь простору і часу. Материзна, що спородила слов'янство й підготувала Русь до хреста і Христа. Дідизна біблійних пастухів, які понесли у світи наше Слово, нашу правду і наш Дух. Колиска живої Природи, яка єдино владна творити нову природу сущого.
    Дивний, заповіданий, зачарований світ під небесним куполом
Верховинний усесвіт. Світ таїн і красот.. Карби на пам'ять і скарби на вічність.
   Потім Тетяна Володимирівна запропонувала присутнім два романа  про важку людську долю : Валентини Мастєрової "Смарагд" і Лесі Олендій "Гніздо Горлиці".
Володимир Лис досить відомий український письменник, а його роман "Діва Млинища" як завжди вражає.Великі війни, революції, круті повороти історії часто ставили людей перед вибором, від якого залежало -- жити чи померти. А ще було кохання --  жертовне і руйнівне, вірне і підступне, щире і надумане,  красиве, як квітка, і темне, як осіння ніч...
  І на останок була представлена історична повість Любові Василів-Базюк "У вирі тоталітарних режимів". В цій книзі кожен читач знайде своє : найбільше від читання отримають історики. Бо й сама автор -- об'єктивний історик. Вона дає повну і водночас лаконічну характеристику тиранам, які знищували Україну в ХХ столітті. Народознавці з повісті краще пізнають менталітет українців, осмислюючи передусім їх звичаї і обряди. Філософи також знайдуть інформацію для себе. зокрема, приклади того, що випадок у житті -- це не випадковість, а закономірність.І на останок -- книга кличе пам'ятати. Автор так підсумовує роздуми про Україну, розп'яту трьома імперіями : "Як міг цілий світ дозволити, щоб таке діялося в Центральній Європі, у колисці культури та поміж найбільш освічених людей? Хто за це має заплатити?



Комментариев нет:

Отправить комментарий