среда, 2 марта 2016 г.

Масляна, Масляна, яка ж ти мала.

         Так повелося, що сучасне покоління краще знає звичаї сусідніх народів, аніж свої.
      В Україні останній тиждень м'ясниць носив кілька назв -- Масляна, Сиропусний тиждень, Пущення тощо.
    Структурно він ділиться на три  частини: зустрічний "переломний" понеділок, "широкий" четвер та "прощена" неділя. Кожна з них мала свою обрядову специфіку                          Основною обрядовою стравою Масляної (Масниці, Масляниці) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем. Ними частували протягом усього тижня.  Загалом Масляна вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати й чоловіки.
    
       Яка Сиропусна неділя, такий і Великдень.
Якщо сонце сходить вранці, то й ранньою видасться весна....
      За різноманітними забавами та обрядами й завершувався останній день м'ясниць. Люди готувалися до найдовшого і найсуворішого з усіх попередніх -- Великого посту, а тому казали: "Масляна, Масляна, яка ти мала: якби ж тебе сім неділь, а посту - одна". Та що поробиш, коли, як стверджує інший крилатий афоризм "Не завжди котові Масляна".
    До свята відділ пропонує книжкову виставку "Зустрічай Масляну". Чекаємо Вас, шановні читачі!
   



Комментариев нет:

Отправить комментарий