среда, 2 сентября 2015 г.

Їх читає світ -- Гюнтер Грасс

Гюнтер Грасс (нар. 1927 р.) -- видатний німецький письменник, скульптор, художник, графік, лауреат Нобелівської премії з літератури 1999 року.Його перший роман "Бляшаний барабан" (1959) зробив автора всесвітньо відомим. У 1979 році цей твір був екранізований і тоді ж отримав "Золоту пальмову гілку" Каннського кінофестивалю та "Оскар" як кращий іноземний фільм.



        Грасс Г.
Бляшаний барабан: роман/Гюнтер Грасс; пер. з нім.
О. Логвиненка; передмова Д. Затонського; худож.-оформлювач  А. П. Езрова. -- Харків: Фоліо, 2012. -- 955 с. -- (Б-ка нобелівських лауреатів).

 Роман видатного німецького письменника, нобелівського лауреата Гюнтера Грасса "Бляшаний барабан" -- перша частина епічної, так званої "данцизької", трилогії. До неї також входять повість "Кіт і миша", що була надрукована у видавництві "Фоліо" у 2008 році, та роман "Собачі роки". Побудований в традиційному жанрі роману виховання, "Бляшаний барабан" вражає незвичністю головного героя. Юний Оскар у три роки перестає рости на знак протесту проти життя дорослих. Погляд "знизу" дозволяє уявити людей та предмети в незвичайно-гротескному вигляді, спростувати усталені думки, задуматися про те, що відбувається.

      Грасс Г.
Кіт і миша: Повість/Пер. з нім. Н. В. Сняданко; Худож.-оформлювач Л. Д. Киркач-Осіпова. -- Харків: Фоліо, 2008. -- 187 с. -- (Література).

Данціг і німецькі умонастрої середини ХХ -- тема повісті  Г. Грасса "Кіт і миша" (1961), в якій розповідається історія юного Йоахіма Мальке, безрозсудного і самовпевненого підлітка, що шукає і добивається загального визнання. Він потрапляє на фронт, стає героєм. Але в рідній школі, де він з'являється з Залізним хрестом на грудях, йому відмовлено у пишному вшануванні. Цей удар по самолюбству його ламає, що й призводить до трагедії.                                      


Комментариев нет:

Отправить комментарий