вторник, 11 октября 2016 г.

День захисника України

      День захисника України -- свято,
що відзначається 14 жовтня у день
 Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва. З 2015 року є державним святом і неробочим днем.
    Свято встановлено 14 жовтня 2014 р. указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості.
     14 жовтня -- День Українського козацтва.
Зародження і формування української народності відбулося XII-- XV ст. на основі південно-західної частини східнослов'янського населення, яке входило раніше до складу Київської Русі (IX--XIIст.).
     З початку відродження козацтва Президентом України були підписані укази: "Про координаційну раду Українського козацтва",  "Про національну програму розвитку Українського козацтва" і, звичайно ж, "Про день Українського козацтва".
    Важко переоцінити роль козацтва в історії українського народу.
       
     Покрова Пресвятої Богородиці -- християнське і народне свято, відзначається церквами східного обряду (православними та греко-католиками) 14 жовтня.
 З 1999 року свято Покрови в України відзначається як День українського козацтва. Традиційно вважається, що на Покрову у 1942 році було утворено Українську Повстанську Армію, тому 14 жовтня святкується як день УПА.
   З 2014 року року указом Президента України Петра Порошенка на свято Покрови призначено День захисника України!
  Відділ абонемента  пропонує книжковий перегляд "То, як були ми козаками". Чекаємо на  вас шановні читачі!  
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий