среда, 1 августа 2018 г.

Світлана Алексієвич

 Алексієвич С.
    Чорнобильська молитва : хроніка майбутнього : Роман/ Переклад і післямова Оксани Забужко. -- К. : КОМОРА, 2016/ -- 288 c.
   Художньо-документальний роман білоруської письменниці Світлани Алексієвич, Нобелівської лауреатки 2015 року, говорить голосами "маленьких людей" про катастрофу, що зруйнувала мільйони життів, перевернула світогляд цілого покоління, а заразом відхилила залізну завісу й підважила непорушну конструкцію радянської держави. Роман створено на основі розлогих інтерв'ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії : ліквідаторами та їхніми близькими, вимушеними переселенцями з ураженої радіацією регіонів та самоселами "зони", посадовцями, від рішень яких залежали долі десятків тисяч людей, та дітьми, котрі знали, що народилися вже приреченими.


Алексієвич. С,
   Останні свідки. Соло для дитячого голосу.
Пер. з рос. Л. Лисенко. -- К. : ДУХ І ЛІТЕРА, 2016. -- 368 с.
  Друга книга славнозвісного художньо-документального циклу Світлани Алексієвич "Голоси Утопії". Спогади про Другу світову війну на теренах СРСР тих, кому під час війни було 6 -- 12 років -- найменш заангажованих і водночас найвразливіших її свідків. Війна очима дітей виявилася ще страшнішою, ніж та, яку закарбував жіночий погляд у книжці  "У війни не жіноче обличчя". "Останні свідки" -- це подвиг дитячої пам'яті.








Алексієвич С.
   ЧАС SECOND-HAND (кінець червоної людини). Пер. з рос. Л. Лисенко. Вид. 2-е. -- К, : ДУХ І ЛІТЕРА, 2016.-- 464 с.
   Ця книга стала останньою в циклі з п'яти праць Світлани Алексієвич під загальною назвою "Червона людина. Голоси утопії".
    "Комунізм мав божевільний план, -- розповідає авторка у передмові до книги, -- переробити "стару" людини, "ветхого Адама". І це здійснилося ... може, лише це й здійснилося. За сімдесят з гаком років у лабораторії марксизму-ленінізму створили окремий людський тип -- "homo soveticus". Хтось вважає, що це трагічний персонаж, а хтось називає його "совком". Мені здається, я знаю цю людину, вона добре мені знайома, я з нею поруч прожила чимало років. Це мої знайомі, друзі та батьки.
  "Час секонд-хенд" -- це діагноз всім нам.

Комментариев нет:

Отправить комментарий