пятница, 10 апреля 2015 г.

Їх читає світ : Харукі Муракамі.

     Народився Харукі Муракамі  1949 року, в Кіото, але дитинство провів у портовому місті Кобе. Змалку читав англійських письменників, спілкувався з іноземцями і ще в молодості зрозумів, що японська література потребує серйозної модернізації.
     Дід Харукі Муракамі буддійський священник, утримував невеликий храм. Батько викладав у школі японську мову і літератури, а у вільний час також займався буддійським просвітництвом. В 1982 році за роман "Погоня за вівцею" Муракамі був визнаний гідним  літературної премії Номі для письменників-початківців. Його наступний роман "Країна чудес без гальм і кінець світу" одержав в 1985 році престижну премію Танідзакі. В 1996 році за книгу "Хроніка заводного птаха" письменник був нагороджений літературною премією Йоміурі.

Муракамі Х.
    Хроніка заводного птаха : Роман / пер. з яп. І. П. Дзюба ; худож.-оформлювач О. Г. Жуков. - Харків : Фоліо, 2009. - 762 с.

   Живе собі у Токіо звичайний чоловік тридцяти років. У нього є кохана дружина, кіт, і дім у фешенебельному районі, який він задешево винаймає у свого ж дядька. Цей чоловік нещодавно втратив роботу, але особливо цим не переймається. І раптом починається... Спочатку утік кіт. Зателефонувала якась дивна жінка. Потім ... Але годі, шановний читачу. Бо "Хроніка заводного птаха" - це загадка. Перегортаєш сторінку, відкривається таємниця, але за нею виникає інша, а там - ще одна, і так до самого кінця...

Муракамі Х.
    Танцюй, танцюй, танцюй : Роман : У 2 т.: Т. 1 / пер. з яп. І. П. Дзюба; худож.-оформлювач І. В. Осипов. - Харків : Фоліо, 2005. - 350 с. - (Література).

     Твори Харукі Муракамі вже більше двадцяти років полонять серця та вражають уяву читачів у всьому світі. Його перу належить романи "Слухай пісню вітру", "Китайський більярд 1973", "Погоня за вівцею", що разом з "Танцюй, танцюй, танцюй" склали тетралогію, об'єднану спільним героєм, який є часткою ланцюга таємничих подій. Молодий журналіст стає важливою ланкою в долях багатьох людей, пов'язаних єдиним комутатором - ЧОЛОВІКОМ-ВІВЦЕЮ, який дає малозрозумілу пораду...

Муракамі Х.
    IQ84: Роман : Кн. 2 / пер. с япон. І. П. Дзюба; худож.-оформлювач
Є. В. Вдовиченко. - Харків : Фоліо, 2012. - 447 с.

   "IQ84" - новий роман Харукі Муракамі - побачив світ у Японії 28 травня 2009 року, й увесь його стартовий наклад був розкуплений ще до кінця дня. Незвична назва твору - пряма алюзія на роман-антиутопію Джорджа Орвелла "1984".
     Віра і релігія, кохання і секс, зброя і домашнє насилля, вбивство за переконанням і суїцид, втрата себе й духовна прірва між поколіннями батьків і дітей - усе це майстерно переплетено у детективному сюжеті роману, де події відбуваються у двох паралельних реальностях : Токіо 1984-го і Токіо,за висловлюванням голоної героїні Аомаме, "незрозуміло якого (IQ84)" року.
   Ці твори Х. Муракамі та інші є на абонементі. Чекаємо на Вас дорогі читачі!

Комментариев нет:

Отправить комментарий