среда, 16 декабря 2015 г.

День Святого Миколая

         Напередодні Нового року, 19 грудня, відзначається веселе народне свято -- День святого Миколая.
       Вважалося, що святий Миколай завжди дружньо ставиться до людей, допомагає їм у повсякденних справах і турботах. Певно, звідси й походить поєднання образу Миколая з уявленням про домашнього духа-охоронця.
      У народних легендах та переказах  Микола-угодник боронить людей від стихійного лиха, найбільше -- на воді, він захисник знедолених і бідних, почесний охоронець дітей.
     Водночас святий виступав як охоронець від пожеж та нападу ворогів. Недарма св. Миколая високо шанували в Україні, вважаючи покровителем Війська Запорізького.
     Ікона святого Миколи-Чудотворця в народі користувалася особливою повагою і була майже в кожній оселі.
     Колись на Миколая господарі варили пиво, скликали гостей, пили, гуляли, веселились, а по обіді запрягали найкращих коней і з піснями їздили навколо села. У цей день також влаштовувалися повчальні вистави на релігійні теми, де разом із святими діяли чорти. По закінченні вистави костюмований св. Миколай здійснював церемонію вручення подарунків дітям. 
    Усім зимовим святам і присвячена у відділі абонемента книжкова виставка "Магія страв" та перегляд "Зимові свята приходять у дім".
    Чекаємо на Вас шановні читачі!
  
 
 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий