вторник, 10 октября 2017 г.

Бібліографічний огляд

     10 жовтня 2017 року відділ абонемента провів бібліографічний огляд творчості письменників сучасної української літератури для вчителів української мови і літератури ; російської мови і літератури ; зарубіжної літератури ЗОІППО.
     Провідний фахівець Тетяна Мартиненко розповіла про роман Павла Вольвача "Сни неофіта". Соковита панорама життя, у яку вписаний учорашній кримінал-початківець, пролетар, різночинець, а нині -- молодий поет і журналіст, сповита туманцем надій, крізь які ясніє Київ -- як реалізація мрії та можливість подальших трансформацій. Але це попереду. Поки що перед читачем -- провінційний простір, в якому є все : грабіжники і журналісти, махновці й губернатор, бійці "Спасу" й поети-літстудійці. Легендарний поет-дисидент Холодний сусідує на сторінках роману з авторитетом Медведем, а містик Чудін якось поєднується з секс-символом Наталкою Шамоніною. І над усіма ними панує Місто. Наразі Запоріжжя, яке саме Вольвач своєю "Клясою" вніс на мапу української літератури.
     Наступний твір,  з яким Тетяна Володимирівна познайомила присутніх був роман Варвари Жукової "Свідок" -- це захоплююча історія про потаємний (не зафіксований підручниками) смисл українського життя у ХХ столітті. Написана на основі неофіційних письменницьких біографій -- Свідзинського, Тичини, Перова та інших представників доби розстріляного відродження, вона створює відчуття повної достовірності дивних, напівмистичних подій, які, розгортаючись у часі й просторі, сягають вселенського масштабу. Використавши у романі "Свідок" життєпис одного з найзагодковіших митців 1920-х років, авторка гідно поповнила "альтернативний ряд" сучасної української прози.
       Відома письменниця Ірен Роздобудько була представлена романом "Тут і тепер". Чотири подруги -- головні героїні нового роману -- вирішують жити тут і тепер, не очікуючи на те, що їм будуть подаровані інші часи.
     Колись давно на запитання : "Чого б ви хотіли длясебе після того, як ваше доросле життя стане штучним, втратить свіжість і справжність?", кожна з них відповіла по-своєму : смерті, слави, свободи... Тоді вони ще не знали, що коли життя впритул наблизить їх до цих понять, вони зрозуміють : немає нічого важлівишого, ніж рятувати від смерті інших, слава не замінить справжньої любові, а абсолютна свобода часом межує з егоїзмом.
    Зустріч пройшла в теплій атмосфері

Комментариев нет:

Отправить комментарий